Как се лайква?


     Ще видиш две кръгчета (фигура 1). Ще ги намериш в профила на потребителя или в списъка, който ти излиза при търсене. С лявото кръгче можеш да лайкваш. Сложи показалеца на мишката върху него и то ще се разтвори. Ще се получи нещо като фигура 2. Кликни върху разтвореното кръгче и ще лайкваш или дислайкваш в зависимост от това колко високо си кликнал. Ако кликнеш в горната част на картинката, това ще означава, че намираш този човек за един от най-усмихнатите (фигура 3). Експериментирай с фигури 1, 4, 6 и 8. Те са активни и можеш да си поиграеш с тях.
 
Фигура 1: Две кръгчета
Фигура 2: Разтворено кръгче
Фигура 3:Един от най-усмихнатите

 
 

     По този начин лайкваш явно и този, когото си лайкнал, ще може да види това. Никой друг освен вас двамата няма да може да види този лайк. Ако искаш да лайкнеш тайно, тогава щракни върху зеленото кръгче и то ще се превърне в маската на Зоро (фигура 4). Тогава този, когото си лайкнал, няма да може да види това. След като си задал, че ще лайкваш тайно, кликни върху кръгчето в ляво, за да кажеш какъв е твоят таен лайк. Ще се получи нещо като фигура 5.
 
Фигура 4: Маската на Зоро
Фигура 5: Усмихнат (таен лайк)

 
 

     Може да направиш явния и тайния си лайк да са различни. Например, ако искаш да лайкваш някого с половин лайк, тогава нека половината лайк да е таен, а явно той да вижда цял лайк. В противен случай ще те пита: „Значи аз съм усмихнат, ама според теб не съм от най-усмихнатите?“

     За целта първо лайквай явно (фигура 6). После превключи на тайно лайкване (фигура 7). Накрая кликни на лявата картинка, за да зададеш какъв е твоят таен лайк. Ще се получи фигура 8.
 
Фигура 6: Явен лайк
Фигура 7: Таен лайк
Фигура 8: Различни явен и таен лайк

 
 

     Ако изображението е като това на фигура 8 ще можеш да променяш явния и тайния си лайк като кликваш на лявата и на дясната картинка. Ако кликваш в ляво по средата ще се получи фигура 9. Ако кликваш в дясно горе ще се получи фигура 10, а ако кликваш в дясно по средата ще се получи фигура 11.
 
Фигура 9: Таен полулайк
Фигура 10: Явния и тайния лайк са еднакви
Фигура 11: Явно се вижда лайк, но в действителност няма нищо

 
 

     Когато някой не участва в играта, вместо двете кръгчета ще видиш две червени тирета. Това означава, че не можеш да лайкваш този човек.

     Обикновено, когато лайкваш, искаш да видиш кои са били с теб на последния купон. За целта виж в „регистрирани“ там, където пише „Лайквали“, щракни и избери: „само които видях на живо“. По този начин бързо ще прегледаш хората, с които си се видял на последния купон, вместо да ги търсиш в морето на всички регистрирани.

     Всеки път, когато лайкваш, ще те пита действително ли искаш да лайкваш този човек. Когато това ти стане досадно, щракни в „регистрирани“ там, където пише „да спре да ме пита, когато лайквам“ и досадните въпроси ще престанат.
 

     Ако тази седмица някой те е ядосал и решиш да го дислайкваш, може да го направиш явно, за да му направиш забележка, но може би е по-добре да го дислайкваш тайно, защото хората не обичат да им се прави забележка. Така, той ще усети, че лайковете му намаляват и че дразни и ядосва околните, но няма ти да си приносителят на лошата новина.

     Нямаш право да питаш другите посетители кого са лайквали, а ако някой те попита, нямаш право да му отговаряш. Явното лайкване е явно само за този, когото си лайкнал, а тайното е тайно дори и за него. Това са си ваши лични взаимоотношения и останалите не ги интересува дали сте се лайквали или не.

     Нямаш право да си даваш паролата на други хора, за да ти влизат в профила и нямаш право да взимаш чужда парола, ако някой ти я даде. В профила ти има много лична информация. Например там са твоите лайкове, там е кога си идвал в клуба, какво си изпил на бара и други подобни неща.
 

     Системата не е злопаметна и не помни дислайковете. Накрая на седмицата се изчислява колко са събраните до момента лайкове и тогава старите дислайкове изчезват. Тоест, дислайковете оказват влияние само една седмица. Това означава, че ако някой те е ядосал, това е само за тази седмица. Следващата седмица, ако те ядоса отново, можеш отново да му сложиш дислайк.

     За служебните лица системата не помни нито лайковете, нито дислайковете. Идеята е, че ако си доволен от бармана, трябва всяка седмица да му го показваш като го лайкваш. При нас лайка замества бакшиша. В другите клубове, ако си доволен от бармана, всяка седмица му даваш бакшиш. При нас, ако си доволен, всяка седмица го лайкваш.