Клуб „Everybody Knows Your Name“

 
 
 
  Търговската тайна

Както казахме, истинските собственици на клуба са неговите членове. Това означава, че те не трябва да бъдат лъгани по никакъв начин. Първата лъжа, от която ще се откажем, е търговската тайна. Редовното оправдание на търговците е: „За да не те лъжа, нищо няма да ти кажа, защото всичко е тайна“. Защо тайната е лъжа? Ако ще сме честни един спрямо друг, няма да се лъжем и няма да имаме тайни помежду си. По тази причина членовете на клуба ще имат правото да знаят всяко нещо откъде и за колко е купено, каква надценка сме му сложили и колко сме продали и колко сме изхвърлили поради изтекъл срок на годност.

Отказваме се и от всякакви дребни магазинерски хитрини. Например при нас никоя цена няма да завършва на 99. Когато нещо струва 1 лев и 99, хората си мислят, че струва лев и нещо, но цената е практически два лева. Затова всички цени, завършващи на 99, са вид измама. Ще избягваме нестандартните грамажи. Когато опаковката съдържа 450 грама, вие си мислите, че това са стандартните 500 грама и по този начин сте излъгани с петдесет грама.

Няма да сключваме договори, задължаващи ни да продаваме стоката само на един единствен производител. Когато отидете в някой бар и искате да ви донесат от любимата ви бира, се оказва, че тук вашата бира я няма, защото собственикът на бара е сключил договор с друга пивоварна и се е задължил да продава само от другата бира. Подобни договори са абсолютно незаконни и неморални, защото собственикът на бара е продал душата ви на някаква пивоварна, без да иска вашето съгласие за това. Никой няма право да обещава от ваше име, че вие няма да пиете друга бира. Въобще никой няма право да обещава от ваше име каквото и да е.


 

<<Предишна         Назад към everybody.bg